Likya, Psidia ve Pamfilyanın Kavşağındaki Kent Termessos

Termessos Antik Kenti  arkeolojik kazısının yapılmamış olması sadece yüzey araştırmalarının yapılmış olması sebebiyle bilinirliği oldukça azdır. Antalya ilinin antik dönemin üç önemli bölgesinin kesişim noktasında olması sebebiyle önem arz etmektedir. Termessos Antik Kenti’nin coğrafi konumu sebebiyle içerisinde bir tırmanış yolu barındırmasından dolayı doğa ve tarih meraklıları için oldukça iyi bir seçenektir. Termessos Antik Kenti tarih ve arkeoloji meraklılarınca ziyaret edilen bir nevi gizli bir antik kent olmuştur. Kent Güllük Dağı’nın zirvesindeki hâkim konumuyla adeta Antalya’yı gözetleyen bir bekçi gibi varlığını sürdürmektedir. Termessos, Türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerindendir. Antalya’nın 30 kilometre kuzeybatısında, Korkuteli yolu üzerinde yer alır. Deniz seviyesinden ortalama 1.150 metre yükseklikte, Güllük Dağı’nın güneybatısında doğal bir platform üzerine kurulmuştur. Birçok vahşi bitkinin arasında saklanmış ve sık çam ormanlarıyla sınırlanmıştır. Termessos’un, huzur veren ve el değmemiş görünümüyle diğer antik şehirlerden daha farklı ve etkileyici bir havası vardır. Doğal ve tarihi zenginliklerinden ötürü, şehir kendi adını taşıyan millî park kapsamına alınmıştır.
Tarihci Strabo’ya göre, Pisidia halkı olan Termessos sakinleri kendilerini Solymi olarak çağırırlardı. Yaşadıkları dağa da verilen bu isim, sonraki yıllarda Zeus’la özdeşleştirilen ve burada da Zeus Solymeus kültünün yükselmesine sebep olan Anadolu tanrılarından Solymos’tan gelmektedir. Termessos sikkelerinde genelde bu tanrı vardır ve sikkelere adını verilmiştir. Pisidia Bölgesi günümüzün Göller bölgesinden başlayarak Isparta, Burdur ve Antalya’nın Kuzeyini kapsar. Antik Çağdaki komşuları güneyde Pamphilya, kuzeyinde Frigya, doğusunda Lykaonia ve batısında Lykia Bölgeleridir.

Termessos Antik Kenti coğrafi konumu itibariyle Akdeniz kıyılarının iki önemli antik bölgesi olan Pamfilya ve Likya Bölgeleri ile Psidia Bölgesinin kesişim noktasında olmasından dolayı çok önemli bir konumda bulunmuştur. Bu konumundan dolayı söz konusu üç bölgeninde birbirleriyle olan ilişkilerinde yer almıştır. Pamfilya bölgesinin önemli antik kentlerinden olan Perge Antik Kenti’nin geç dönem surlarının giriş kapısına bakıldığında hemen kapının üzerine konumlandırılmış bir Psidia Kalkanı kabartması görülebilir. Buradan anlaşılacağı üzere sözü geçen bölgeler birbirleriyle ilişki içerisinde olmuşlardır.

“Ziyaret ettiğimiz tüm Pisidia kentleri arasında en kendine has ve en muhteşem konuma sahip olanı Termessos’tur; hem çok uzaklara bakmaya izin veren bir gözetleme yeridir, hem de dağlarla çevrili vadinin derinlerinde saklıdır. Eğer Pisidialılar korsan olsalardı, kendilerine bundan daha iyi bir yer bulamazlardı. Termessos tam bir kartal yuvası gibidir.” (Lanckoronski)

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir